Skip to Content

MC-kossan, sedemera ARLA-kossan, VÄCKELSÅNG

MC-KOSSAN SEDERMERA ARLAKOSSAN, VÄCKELSÅNG

Mjölkcentralen hade flera olika symboler som skyddsmärke, t.ex. flickan och kon, men i mitten av 1940-talet fick Mjölkcentralens dåvarande reklamman Karl Thunberg idén att renodla varumärket till en träkossa. Uppdraget att utforma den gick till en reklamtecknare som hette Sten Calding, det var efter hans riktlinjer som Väckelsång kom in i bilden. En mjölkbedömmare vid namn Tage Axelsson blev kontaktman mellan Mjölkcentralen och fabriken Lek i Trä i Väckelsång som hade startats av tre bröder, vilken den ene var Erik Bojs, känd radioröst i Kalmar samt en otrolig snabbtecknare. Där tillverkades kossan i serier om 5000 åt gången, den kunde köpas för tre kronor på mejerierna, men idag betingar kossan ett pris på 400-500 kronor på auktioner.

1975 blev Mjölkcentralen sammanslagen med övriga mejerier och fick namnet Arla. Kossan blev då lite modernare i formerna, men likheten syns främst på huvudet.. I fabriken finns ingen tillverkning nu, men ligger bara 150 meter härifrån, öster om väg 27.

Idén till att vi skulle göra en stor kossa fick undertecknad när Arla för några år sedan gav ut en almanacka, där de fyra koraserna var publicerade och att Arla-kon var den mest älskade. Efter många förberedelser och kontakter med Arla, Tingsryds Kommun och Vägförvaltningen påbörjade Karl-Gustav Axelsson och Lars-Erik Axelsson, (brorsöner till ovan nämnde Tage Axelsson), arbetet med tillverkningen av kossan.

Det var invigning den 25 augusti 2001 i samband med Väckelsångsdagarna. Ca 300 personer var närvarande när en representant från Arla klippte banden.

Så man kan säga att Sveriges mest betittade ko har sitt ursprung från Väckelsång i hjärtat av Värend och står vid infarten till Hembygdsgården.
Kossan har rönt stor uppmärksamhet bland vägfarande, hon ser väldigt trygg ut där hon står.

Ivan Johansson
Väckelsångs Hembygdsförening

kossa_0003_redigerad-2.jpg